Kolsjaal breien in ribbelsteek

breinaalden 5 á 6 mm

1 verloopbol is voldoende voor een kolsjaal van 25 cm breed én een muts. Voor de muts is ook een pagina gemaakt, zie ik brei een muts

Op deze pagina kunt u lezen hoe wij de kolsjaal gebreid hebben.  

Idee ? We gaan snel beginnen!

Algemene werkwijze :

Ik heb een rechte sjaal gebreid, met aan beide zijkanten een zogenaamd i-cord, zodat er een mooi randje ontstaat. 

Als de lap klaar is, wordt het eind aan het begin vast gezet. 

Om dit mooi en bijna onzichtbaar te doen, heb ik de steken opgezet met een andere draad, die later weer verwijderd wordt.

Filmpje youtube

2 keer om de nek, voor de sier en als het niet zo koud is

3 keer om de nek, de sjaal sluit hoger en is heerlijk warm als het echt koud is

Uitleg I-cord:

We breien het i-cord over de eerste én de laatste 3 steken van elke naald.

Naald 1: Brei 1 steek recht, haal de draad voor het werk, haal de tweede steek averecht af, doe de draad weer naar achteren en brei de derde steek recht.

We breien verder alle steken recht tot de laatste 3. Die steken worden gebreid zoals in t begin, dus: 1 steek recht, draad voor het werk halen, 1 steek averecht afhalen, draad naar achter en de laatste steek recht breien.

 

Naald 2: Haal de eerste steek averecht af, waarbij de draad voor het werk zit. Doe de draad achter het werk en brei de tweede steek recht.  Draad naar voren en haal de derde steek averecht af. Draad weer naar achter en brei alle steken recht tot de laatste 3.

Die steken worden weer gebreid zoals in het begin van de naald, dus: draad naar voren, 1 steek averecht afhalen, draad naar achter, 1 steek recht breien, draad naar voren en de laatste steek averecht afhalen.

We gaan beginnen:

40 steken opzetten met naald 5 of 6, met een andere draad, een zgn. hulpdraad die er later weer uitgaat. Kan dus prima van een restje. Brei 2 naalden recht (= 1 ribbel).

Nu stappen we over op het eigenlijke garen van de verloopbol voor deze sjaal.

En vanaf dit punt breien we over de eerste en de laatste 3 steken het i-cord.

Zie extra uitleg hierboven

 

OPTIES voor een goed verloop van dit garen ....

We hebben gekozen om van elke kleur gelijke vlakken te breien van 28 ribbels. Per kleur 28 ribbels gebreid, wat over bleef op bewaard voor de muts.

U kunt er ook voor kiezen om de draad niet tussendoor af te knippen. En te stoppen bij de gewenste lengte. Het nadeel is dan dat niet alle kleuren aan bod komen.

Nog een andere optie is meer steken op te zetten, denk aan 50 mogelijk 60, de sjaal word dan breder, waardoor sowieso alle kleuren aan bod komen, u hoeft dan helemaal niets af te knippen en kan non-stop de bol opbreien. We houden dan geen muts over....

 

Afwerking

Na de gewenste lengte, hechten we niet af zoals we gewoon zijn te doen. De steken blijven op de naald staan, knip de draad af op 1 á  1.5 mtr lengte.

We leggen de 1e naald met het verloopgaren tegen de laatsgebreide naald aan, gebruiken de afgeknipte draad, en gaan met een maasnaald de beide delen aan elkaar mazen. Als dit goed gebeurt zie je later geen begin en geen eind meer, is het zogezegd 1 ronde ring. Een precies werkje wat eigenlijk niet mag missen, anders krijgen we met het uithalen van de hulpdraad problemen.

Wilt u een eenvoudiger manier, dan kunt u gewoon met het verloopgaren opzetten, bij voorkeur een beetje los, en daarna het einde van de sjaal aan de opzet vast naaien of mazen. De opzetrand blijft dan gewoon zitten en kan ook weinig problemen geven.

Let op: de 3 steken van het i-cord worden bij het aan elkaar mazen als 1 steek opgenomen.

Als laatste halen we de hulpdraad weg, waarmee we de steken hebben opgezet.