• Wij zijn geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 15 uur.
  • Ná uw bestelling krijgt u altijd bericht over de voorraad/beschikbaarheid
  • Heeft u vragen horen we het graag, 06-24 33 22 91
  • Tot horens, tot ziens !

Les 2 :

Steken opzetten en het boord

Voor het kiezen van de juiste maat kunt u gebrui maken van onze pagina : 

Handleiding Sokken Breien aan de hand van een maattabel.

We leggen u dan uit hoe u de juiste maat kiest, en welke aantallen steken, stappen en minderingen  horen bij uw maat. Let op de dikte van het garen zodat u de juiste tabel kiest op basis van dikte draad.

Als u de maat hebt gekozen, zetten we het benodigde aantal steken op voor het boord. We kiezen een iets dikkere naald voor de opzet (half nummer hoger). Dit om een iets soepele opzet te krijgen. U mag alle steken op 1 naald opzetten, pas bij de eerste naald-breien verdelen we ze in 3 of 4, lees hieronder nog even verder......

Breit u met 4 of 5 naalden ?

Vroeger bestond een set sokkennaalden uit 4 naalden : de steken werden door 3 gedeeld, en met de 4e naald werd/wordt gebreid. De laatste tijd bestaan de meeste sokkennaalden-sets uit 5 naalden. De steken worden in 4-en gedeeld, en met de 5e wordt gebreid. Het maakt uiteindelijk voor het resultaat niet uit, soms is het vooral voor de beginner iets overzichtelijker om met 5 naalden te werken. U ziet de sok meer in werkelijkheid hoe het gaat worden.

Opzetten van de steken :

Bijv. 60 steken. Breien we met 5 naalden komen er op iedere naald 15 steken, 4 naalden met 15 steken en de 5e om te breien.  Breien we met 4 naalden, krijgt u 3 naalden met 20 steken en de 4e om te breien.

Uit eigen ervaring doe ik het als volgt. Ik ben van plan te gaan breien met naald nr. 2.5. Ik zet de steken op met 3.0, alle  60 op 1 naald. De 1e naald brei ik 15 steken averecht, dan pak ik de 2e naald erbij, zet de 2e 15 steken op de 2e naald, de 3e 15 steken op de 3e naald, de 4e 15 steken op de 4e naald, dan leg ik de steken in het rond(let op dat er geen draai in de opzet zit) en door de 1e naald te gaan breien sluiten we het rondje. Met het draadje wat later afgekant moet worden, sluiten we het opzetrandje. De 2e toer breien we in boordsteek. Dit kan 1recht-1averecht zijn, kan ook 2recht-2averecht zijn (iets meer veerkracht).

Klaar ? op naar les 3 : het verder breien van de boord en het been.

Vond u deze tips en weetjes nuttig en heeft u er gebruik van gemaakt ?

Wij horen graag uw reactie ..... Dank u wel !