Les 1 : Kies de materialen 

  1. soort garen
  2. welke naalden
  3. én het model

Over het garen : Wol is het meest gebruikte en ook het meest geschikte materiaal om sokken te breien. Wol heeft als enige garen de meeste veerkracht, daarom uitermate geschikt.

Veel sokkengarens bestaan uit 75% wol en 25% acryl. Hier vindt u veruit de meeste garens van, in effen, randjes en gemeleerd. (super extra, running, scheepjes)

Er zijn ook sokkengarens met maar 20% wol en verder synthetische garens. Dit zijn de soorten die geschikt zijn voor werksokken, kindersokken. (footing)

Ook in de verhouding 40-60 of 50-50 zijn er de noorse sokkenwollen, voor de stevige, dikke sok. (nordic)

Er zijn ook sokkengarens met katoen en acryl, bij het verwerken van deze garens voor sokken moet men minder steken opzetten omdat de veerkracht ontbreekt. Te denken valt aan 4-6 steken minder voor een volwassen sok. (summer)

Over de naalden :

Net als vroeger wordt ook nu nog op sokkennaalden gebreid, en wel in 3 beschikbare lengtes. 20, 30(33) en 40 cm. De naalden van 20 cm worden op dezelfde manier gebruikt als de rondbreinaald, deze past immers niet onder de arm. De 33 en 40 cm naalden passen wel onder de arm.

Ook de rondbreinaald is erg in trek onder de sokkenbrei(st)ers. Soms worden de steken in 2 gelijke delen gedeeld en op 2 rondbreinaalden een zelfde aantal steken. Ook word het sokkenwonder gebruikt. Dit is een heel korte rondbreinaald, met 1 kort naaldje en 1 iets langer naaldje, deze past precies om het been en is geschikt voor de volwassen-maat sok.

Over het patroon/werkwijze :

De maten voor sokken breien haalt u uit een tabel. Deze geeft precies het aantal steken aan wat u op moet zetten, hoe lang de boord moet, hoeveel steken u voor de hiel gebruikt, hoeveel centimeter de hiel hoog moet zijn....en nog veel meer. Onmisbaar dus.